Dorfgastein

Når man ankommer til Dorfgastein ser det sjældent ud af meget. Ikke sjældent er der ikke megen naturlig sne i byen, og pisten ned til byen ved kabinen er kun holdt i live af et imponerende kunstneanlæg. Men lad ikke de første indtryk narre jer. Det er i Dorfgastein/Grossarl vi har haft nogen af vores bedste offpiste-oplevelser ever.

Skiroute Bergland (1)

Vi kan jo ligeså godt starte med det bedste først. Man tager kabinen fra bunden af Dorfgastein helt til toppen. Så rammer man toppen Fulseck. Alle folk går ud af lifthuset i højre side – derfor går I ud i venstre side og ser om I kan finde den skirute som hedder Skiroute Bergland. Ude af lifthuset er det lige nogen få minutters vandren, om på Grossarl-siden af bjerget. Ruten er indtegnet på pistekort så det er til at finde.

Turen starter et stykke over trægrænsen i let kuperet terræn. På nedenstående foto er starten angivet med den grønne pil. Som det fremgår er der plads nok. Knap halvvejs nede rammer man trægrænsen og så åbenbarer sig en let og spredt skov. Man kommer forbi et par idyliske hytter – hvor man passende kan sætte sig i solen og nyde en kold drik.

I bunden skal man ramme en “vej” som efter 5-10 minutters let vandren bringer en tilbage til “skiweg 1”, hvorefter man ender ved foden af 4-stolen Wengerhochalmbahn.

Nedenstående foto viser toppen Fulseck hvor man på toppen lige kan ane liftstationen som kommer op fra Dorfgastein-siden. Billedet er taget fra Grossarl-siden. Som søgt illustreret gør skiruten Bergland helt i højre side – den er faktisk længere ude end fotoet viser. Men som det burde fremgå er hele bagsiden af Fulsack “skiable”. Hangene lige under topstationen er dog så tilpas stejle at man skal være særdeles opmærksom på lavinefare.

Kører man ned midt på hanget har man mulighed for at smutte ind på pisterne ved at holde til højre (når man kommer oppe fra), og dermed undgå den mindre travetur i bunden. Holder man til venstre kan man fange skiruten Bergland.

Bowl mellem Sonnenbahn lift og Kreuzkogel lift (2)

Et andet sted vi ynder at køre og hvor vi næsten altid kan finde lækre spor, er i gryden mellem de to stolelifte Sonnenbahn og Kreuzkogel. Det er lidt fortegnet på det noget fnidrede kort, men når man er der, er det ret nemt at spotte mulighederne. Øverst har nogen placeret lavinehegn med rund hånd, så dem skal man lige have navigeret sig ned imellem 🙂

Der er til mange timers hygge mellem træerne i den gryde.

Skirute Himmelreich (3)

En tredie mulighed er endnu en af schlagerne som fremgår af pistekortet som skirute, nemlig ruten med det lovende navn Himmelreich (himmerrige). Den er dog så umiddelbart tilgængelig fra lift og helt uden nødvendig trekking i bunden, at den ret hurtigt bliver ligeså opkørt som en almindelig piste. Man rammer man et snefald, så prøv den – der er mange smukke hang.

Ved siden af Köhhageralm stolelift (4)

På vej retur mod Dorfgastein efter at have været nede på Grossarl-siden kommer man forbi 4-stolen Köhhageralm. Kigger man grundigt efter kan der ofte være uberørt sne i både højre og venstre side (ude mellem træerne) af pisten ned til bunden af den.

Fulsecklift (slæbelift) (5)

I et område med primært kabiner og stolelifte er der ikke mange ved deres fulde fem som ligger og kører på slæbelifte. Og det er jo heldigt nok, for omkring slæbeliften Fulsecklift er der masser af muligheder for at smide gode sving og små hop i terrænnet. Der kan man fint lige køre et par ture inden man skal op til toppen igen for at nappe skirute Bergland igen. (og igen)