Graukogel

Lad det være sagt med det samme – vi er nok ikke 100% objektive i vores betragtning af Graukogel (liften ligger ved hoveddøren til vores lejlighed og vi opfatter det derfor som vores skibjerg). Ret beset er det et meget begrænset delområde serviceret af kun 3 lifte, hvoraf de to er langsomme stolelifte fra en svunden tid. Og ydermere hænger området ikke sammen med øvrige områder i Bad Gastein.

Men når det så er sagt, ja så er det faktisk et fantastisk skibjerg. Her er en stemning af noget autentisk og uspoleret. Og samtidig er der jo altså 1000 højdemeter (mere hvis man hiker) af rimelig stejl nord-vestside. Her er sjældent et øje at se og så er det her man hænger ud med de lokale som både kan stå på ski og fortælle historier.

Er man så heldig at ramme Bad Gastein under et dump kan man roligt tage til Graukogel. I vil typisk kun være 20-30 mand på hele bjerget, og til at starte med vil ingen af de stejle sorte pister være præpareret, så dem kan man roligt starte ud med. Efterfølgende kan man så bevæge sig ud i skoven. Næsten hele Graukogel (i al fald den del man kan nå med lift) er dækket af mere eller mindre tæt skov. Den er dog ikke tættere end man kan køre næsten alle steder.

På nedenstående kort har vi med gult markeret de zoner hvor der er størst spredning mellem træerne. Vi har oplevet at køre i uberørt dybsne flere uger efter seneste snefald. Kombinationen af nordside og ingen “turister” lærer man at sætte pris på.

Hvis man kigger på nedenstående kortudsnit og ser zonen yderst til højre, skal man vide at man fint kan holde mere til højre ned igennem skoven end man umiddelbart tror når man står på bjerget. Kunsten er at ramme vandrestien (den hvide vandrette sti) som kommer ind ude fra højre. Den leder tilbage til liften, og så er det bare op igen. Men generelt er området som nævnt ikke større end at man hurtigt kan overskue det, og så er det blot at prøve sig frem og finde linier ned igennem.

Er man til decideret hiking eller randonee vil man opleve at Graukogel er et yndet mål for den slags tynde mennesker i langrendsdragter, rygsæk og store lunger. Det er således også på Graukogel et berygtet 24 timers tourskiløb afholdes. Folk som har prøvet touring vil vide at 17532 højdemeter på eet døgn er en fuldstændig vanvittig præstation. (det er naturligvis kun højdemeter i opadgående retning, talte de både op og ned med ville det være mere end 35 højdekm – sygt). Læs evt. mere og få respekt på http://www.gastein24.at/

Læs også gerne artiklen Ski the World: Bad Gastein, Austria som omtaler offpiste skiløb på netop Graukogel. Se evt. også hvad vi skriver om Graukogel generelt.