Offpiste

Vi bliver ofte spurgt – “Hvor er de bedste spots til offpiste i Bad Gastein?”.

Det nemme (og rigtige) svar i den sammenhæng er jo “hyr en guide”. Han er meget bedre til at finde den gode sne og de smukke hang. Og vigtigst af alt – han bringer jer sikkert hjem igen. Han kender bjergene, ved hvordan sneen er faldet og har det fornødne sikkerhedsudstyr (bipper, sonde, skovl, og de rigtige numre indtastet i sin mobil).

Og når det så er sagt – vi tilstræber altid selv at hyre guides til første gang vi kører ny ruter – så vil vi her forsøge at gøre et behjertet forsøg på at beskrive de steder vi selv har haft gode offpiste oplevelser. Bemærk dog; vi er ikke født og opvokset i bjergene og har ikke været rundt alle steder (endnu). Vi arbejder dog på det, hvorfor også disse sider løbende vil blive udvidet efterhånden som vi kommer rundt.

Overblik

Gastein dalen består af fire separate ski områder. Hvert af de fire områder med forskellig karakter:

Dorfgastein er simpelthen indbegrebet af skiløb I Østrig. Offpisten er relativt let tilgængelig og består primært af træskiløb og et glimrende sted i dårligt vejr. Er sneen faldet som en del af et uvejr, er der stor sandsynlighed for at den er dalet vindstille ned i Dorfgastein/Grossarl.

Sportgastein er højalpint skiløb med store åbne sletter og mulighed for stejle couliours og klippespring. Det er her der falder mest sne i løbet af en sæson, men også det delområde som er mest sårbart mht. vind og dårligt sigt.

Bad Hofgastein og Bad Gastein er forbundet via Angertal og kan opfattes som en mellemting mellem Dorfgastein og Sportsgastein; dvs. her er både åbne bjergsider og hygsomt skovskiløb.

Som det sidste, mindste, men alligevel OK er der Graukogel. Det er et meget lille område med kun 3 lifte. Det er hovedsageligt omgivet af træer, og er fantastisk, når sneen er landet. Her er sjældent mange mennesker, så her kan du finde pudder uger efter seneste snefald.

Vi vil også nævne turen fra Schareck mod Sportgastein, selvom den ikke som sådan er at betegne som en del af Gastein-området. Dit liftkort virker ikke hertil, men alligevel er det en klart anbefalelsesværdig oplevelse.

Google er din ven

Et par sjove og gode værktøjer når man sidder og skal søge at danne sig et overblik over muligheder er Googles Map og Earth. Om ikke andet kan de være med til at give dig et bedre overblik og fornemmelse for hvorledes bjergene hænger sammen.

Bog om freeride-ture i Salzburgerland

Bad Gastein ligger som måske bekendt i Salzburgerland. Kommer man ofte i den del af Østrig og er man vild med offpiste og freeride, er der skrevet en decideret bog som indeholder mange ruter i hele regionen. Der er også afsnit om ture i Gastein. (se nedenstående.)

Bogen kan virkelig anbefales (på tysk dog). Den kan købes på: http://www.freeride-guide.at/

Vi har fået lov at lægge enkelte sider fra bogen til download som PDF.

Et par kæpheste

Udover den evige sang om at du bør hyre en guide i ukendt terræn, så før du lige et par extra kæpheste.

  • Hvis du først har fået smag for at bevæge dig udenfor pisterne, kan du ligeså godt erkende at så vil du altid søge derud så snart sneen er til det og lejligheden byder sig. Du kan derfor ligeså godt først som sidst få investeret i det nødvendige sikkerhedsudstyr. Det indbefatter en bipper, en sonde, en skovl og en rygsæk til at have det i. Det er en investering du kun behøver foretage een gang i livet… så få det nu gjort!
  • Når du er ude i powderen og kommer til et uspoleret hang, så undlad venligst at smadre det som en anden snowboarder i skråfart. Kør meget gerne sving så tæt på faldlinien som du “tør”, og læg gerne sporerne ved siden af hinanden. Jo mere “pænt” man lægger sin spor jo mere uberørt sne er der til alle. Særligt i Østrig går man meget om i den slags. Går din svingrytme i “kage”, så stop helt op og prøv igen. Det er meget bedre end blot at smadre nedover og krydse henover alle øvrige linier/spor.