Sportgastein

Sportgastein er det højest beliggende delområde i Bad Gastein. Det er et ægte højalpint område med høj snesikkerhed. Hovedparten af skiløbet er over trægrænsen, hvilket betyder at det er bedst at være her på solskinsdage med god sigt.

Kreuzkogel (som bjerget i Sportgastein hedder) er kegleformet og tilbyder skiløb på 3 sider. På nedenstående kort har vi nummereret de forskellige steder man typisk kører offpisten. De to første er meget nemt tilgængelige fra lift og pister, mens man sydsiden og nordsiden kommer langt væk fra alt og alle, og har en karakter som gør at de ikke bør køres uden guide med mindre man er helt sikker på hvad man har gang i.

Skiruter nær pister og lift (1)

De nemmeste tilgængelige – men samtidig glimrende – steder at bevæge sig udenfor pisterne, er på bjergsiden som folder sig ud under kabineliften. Man tager simpelt hen blot liften til toppen og herfra kan man vælge frit mellem at køre i i højre side, venstre side eller midt i. Området er i princippet eet stort hang (flere hundrede meter bredt) hvor man kan køre over det hele.

Udover de markerede pister er her også et par “markerede” skiruter. (Skiroute 1 og 2). Disse to er angivet på pistekortet, så det er lige til at gå til. Har man lyst at prøve kræfter med større eller mindre drops fra klipper kan man også her nemt finde sig nogle passende

Skovskiløb fra mellemstationen (2)

Et ofte overset sted at køre er i skoven fra mellemstationen og ned. Her er stejlere end hangene fra top til mellemstation, og samtidig er skoven så tilpas åben, at man også her faktisk kan køre over det hele. Er man kommet til Sportgastein en dag med lidt skidt sigt, er det også her man bør køre.

Der er ingen begrænsninger for hvor langt til højre eller venstre man kan køre. Dvs. man har flere hundrede meters bredde at boltre sig på ned igennem skoven. Også i skoven er der større og mindre klippeafsatser man kan droppe ned fra.

Sydsiden (3)

Vi var selv mange gange i Sportgastein før vi opdagede, at man kunne komme ned på sydsiden af Kreuzkogel. Og egentlig underligt nok for det er endda meget nemt at komme dertil. Man tager kabinen til toppen, går ned af trappen holder til venstre vinkelret ind under kabinen (se foto) og fortsætter ligeud. 50 meter fremme starter en kam som drejer rundt mod højre. Holder man til højre for den kommer man ind på hangene som ender ved mellemstationen (1). Holder man derimod til venstre rammer man sydsiden. Siden hedder Weissenbach.

Starten af hanget kan afhængig af sneforhold være lidt skræmmende. I tilfælde af megen sne er der en lille stejl coliour man kan kravle ned i. I tilfælde af ikke så megen sne, kan det hænde man skal have sine ski af lidt for at gå i lidt klippefyldt farvand. Når først man lige er nede af det først stejle stykke åbner sig en bred, bred bjergside hvor man blot vælger sig et spor.

Helt grundlæggende skal man holde til højre rundt for til sidst at ende ved dalstationen. Man undgår derfor ikke før eller siden at skulle køre skråfart på venstre fod. Man kan vælge at nappe sin skråfart hvor som helst – eller formuleret omvendt kører man blot de hang man lyster, med den viden i baghovedet at turen retur mod højre er uundgåelig.

Kører man helt i bund uden at holde til højre på noget tidspunkt har man sig en laaaang trekking-tur i bunden af dalen. På et tidspunkt møder man langrendssporerne som udgår fra P-pladsen ved dalstationen.

På sydsiden kommer der sjældent andre mennesker, så her kan man virkelig få oplevelsen af at føle sig alene under store bjerge.

Nordsiden (4)

Nordsiden på Kreuzkogel er så klart den mest spektakulære tur vi kender til i Bad Gastein. Fra toppen af kabineliften søger man i retning af Bad Gastein by. Henne ved kanten åbenbarer sig en kæmpe dal ned mod Bˆckstein. Som nævnt vil vi mene at man bør have guide med på denne tur første gang. Det er en klassisk nordside med stejle sider og deraf følgende lavinetendenser.

En “blød” start er fra toppen at trække mod højre og på den vis navigere udenom det allerøverste noget stejle og klippefyldte hang. Topstationen af liften er ca. der hvor de grønne streger på nedenstående foto tager udgangspunkt.

Vel forbi de første højdemeter kan man endnu en gang blot tage for sig af retterne. Nordsiden er en kæmpe bowl på flere hundrede meters bredde. På Champagne powder at Kai kan man læse en fin beretning om et par ture ned.

Sålænge man er over trægrænsen er det (i al fald i god sigt) nemt at orientere sig. Når man nærmer sig trægrænsen skal man være opmærksom på at man ikke skal ende for langt i venstre side (set oppefra). Ca. hvor træerne begynder er der en stejl “slugt” man ønsker at gå højre om (igen set oppefra). Afhængig af snemængderne er der suverænt skovskiløb i bunden eller “transportkørsel” på veje og stier.

Endestationen man skal ramme er bomstationen på vejen op til Sportgastein. Eller Heilstollen som ligger ca. samme sted.

Med mindre man har parkeret en bil ved Heilstollen, skal man fange skibussen (som gør holdt ved bomstationen (Maustelle)), eller hoppe i en af de taxier som typisk holder og venter på smilende freeriders. Turen retur i taxa til Sportgastein igen koster 2-3 EUR pr. næse – men som nævnt: den gratis skibus kommer også lige forbi.

Bussen kører mod Sportgastein fra Maustelle på følgende tidspunkter:
8.45 – 9.15 – 9.45 – 10.15 – 11.15 – 12.15 – 13.15 – 13.45 – 14.15 – 14.45 – 15.15 – 15.45 – 16.15 – 16.45.

Dvs. hver halve time – med undtagelser omkring frokost.

Nordsiden rummer alt hvad der skal til for nogen fantastiske turoplevelser – så det er bare 1500 højdemeter op igen og finde sig nogle ny linier.

PDF fra bogen “Freerideguide, Salzburgerland” om Sportgastein